perjantai 20. toukokuuta 2016

Kirjaperjantai: Camilla Mickwitz, yksinhuoltajien sankari

Tänään en esittelekään teille kirjaa vaan kirjailijan:

Camilla Mickwitz

Camilla Mickwitz vaikutti ennenkaikkea 60-80-luvuilla, jolloin kansan suureen suosioon nousivat hänen kuvituksensa niin lasten kuvakirjoissa kuin animaatioissakin. Ajalle tyypilliseen realismiin kuului arkielämän kuvittaminen iloineen ja suruineen ja niinpä Mickwitzin kirjoista löytää yllättävänkin kantaaottavia teemoja: sukupuolten tasa-arvosta, luonnonsuojelusta, roolimalleista ja maahanmuutosta. Ennenkaikkea suuren ihailuni saa Mickwitzin tapa kuvata yksinhuoltajien elämää, joten kirjat ovat mitä oivallisinta luettavaa yhden vanhemman perheisiin ja miksei muillekin!

On mukavaa, miten yksinhuoltajuutta ei kirjoissa mitenkään alleviivata - itseasiassa en ollut tullut ajatelleeksikaan asiaa ennen kuin aivan äskettäin, kun luimme kirjoja tyttöni kanssa iltasaduksi. Äidit ja isät lapsineen tulevat aivan hyvin toimeen itsekseenkin ja lopussa ongelmat ratkeavat. Yleensä ratkaisun avain on pieni muutos omassa toiminnassa.

Esittelen teille nyt muutamia Mickwitzin kirjojen yksinhuoltajia ja mahdollisia yksinhuoltajaperheitä:



Jason

Sarjaan kuuluvat kirjat: Jason, tarina tavallisesta pienestä pojasta, Jason ja vihainen Viivi, Jason muuttaa maasta, Jasonin kesä

Jason on pieni poika, joka asuu kahdestaan äitinsä Kaarinan kanssa. Kaarina käy töissä säilykepurkkitehtaalla ja poseeraa joskus iltaisin alastonmallina taidekoululla. Myöhemmin Kaarina menettää työpaikkansa ja he muuttavat Jasonin kanssa toiseen maahan. Uudessa maassa Kaarina saa töitä, mutta Jasonin kanssa he eivät ymmärrä kenenkään puhetta. Jasonin kesä -kirjassa Kaarina ja Jason viettävät kesälomaa kesäkodissa.


Emilia

Sarjaan kuluvat kirjat: Emilia ja kolme pikkuista tätiä, Emilia ja kuningas Osakari, Emilia ja onni, Emilia ja Oskarin nukke, Emilia ja kaksoset

Emilia on pieni tyttö ja Oskari hänen isänsä. Sarjassa ei puhuta Emilian äidistä mitään vaan kirjoissa Emilia ja Oskari keksivät nojatuolissa iltasadut aina kahdestaan. Monasti he ujuttavat itsensäkin mukaan opettavaisiin tarinoihin. Emilia ja Oskarin nukke -kirjassa Oskari kuvittelee itselleen nukkemaisen tyttöystävän, joka lopulta kyllästyy olemaan nukke. Emilia ja kuningas Oskari -kirjassa taas Oskari on yksinvaltias, kunnes hänen alamaisensa oppivat olemaan itsensä näköisiä. Emilia ja kaksoset kirjassa otetaan vahvasti kantaa luonnonsuojeluun. Emilia ja kolme pikkuista tätiä, sekä Emilia ja onni taas mietiskelevät onnellisuuden salaisuuksia.

Emilia-kirjat ovat erinomaista luettavaa isille ja tyttärille, mutta kiinnostavaa luettavaa ne ovat myös yksinhuoltajaisille.




Mimosa

Sarjaan kuuluvat kirjat: Mimosa, Mimosan syntymäyö, Mimosa ja täysikuufestivaali

Mimosa on pieni, itsenäinen noitatyttö hieman Pepin tapaan. Mimosan äiti, Muskotti, on myös noita, mutta varsin vapaamielinen kasvattaja. Äiti jättää Mimosan orpokotiin hoitoon omien menojensa ajaksi ja Mimosan syntymäyönjuhlassa Muskotin oudot sisaret ovat varastaa koko shown itselleen.

Mimosa-kirjat ovat Mickwitzin kuvittajanuralla selvästi tummasävyisempiä muihin teoksiin nähden. Samanlaisia yhteiskunnallisesti ajankohtaisia (70-80-luvulla, mutta myös nykyään) aiheita Mimosa -kirjoissa käsitellään, kuten orpokodissa, jossa jokainen asukas on oman, tiukan roolinsa vanki. Tarvitaan ripaus Mimosan taikaa vapauttamaan ihmiset rajoitteistaan. Kyöpelivuoren noidat ovat itsenäisiä naisia, mutta käyvät silti passaamassa läheisen kaupungin keksijätyyppisiä velhoja. Tiukat sukupuoliroolit saavat kirjassa kyytiä ja noidat ja velhot voivat viettää Mimosan kepposten ansiosta täysikuufestivaalia yhdessä.


Mickwitzin kirjat ovat ajankohtaista, keskustelua herättävää ja visuaalisesti miellyttävää luettavaa yhä edelleen. Harmillisesti hänen kirjojaan alkaa olla hieman vaikea löytää enää muualta kuin kirjastoista ja kirppareilta. Onneksi kustannusyhtiö Tammi on alkanut hiljalleen julkaisemaan uusintapainoksia mm. Jason ja Emilia kirjoista. Toivoa sopii, että kaikki hänen teoksensa saavat laadukkaat uusintapainokset.

3 kommenttia :

  1. Nuo Mimosa-kirjat olivat ihan parhaita omassa lapsuudessa :) tuli ihan nostalginen olo ja muistoja mieleen :)

    VastaaPoista
  2. Jasonia luettiin tarhassa 80-luvulla kun olin pentu! 😀

    VastaaPoista